img

Witte wijnen

Puligny Montrachet 1er Cru, 2017, Maison Verget, Bourgogne, Frankrijk

  • Puligny Montrachet 1er Cru 'Sous Le Puits', 2016, Maison Verget, Bourgogne, Frankrijk

Puligny Montrachet 1er Cru, 2017

Maison Verget, Bourgogne, Frankrijk

Druivensoort

Gemaakt van 100% chardonnay druiven. Enkel het druivensap van de eerste persing wordt behouden en zowel de alcoholische als de malolactische fermentatie gebeurt in houten vaten, waarvan 30% nieuwe vaten. De rijping van de wijn gebeurt ook in houten vaten op zijn droesem en dit gedurende 10 maanden, met regelmatig oproeren van de droesem, ‘bâtonnage’ genoemd. Daarna rijpt de wijn verder in betonnen cuves.

Serveren

De wijn heeft een goudgele kleur met in de neus aroma’s van gedroogde kruiden, een vleugje boter, vanille en een subtiele houttoets. Minerale toetsen wisselen af met witte bloemen en geel rijp fruit. Zalige complexiteit. In de mond is deze wijn zeer vol en mineraalachtig met een mooie aciditeit en lichte kruidigheid. De afdronk is aangenaam en zeer lang.

De wijn is 10 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Bij voorkeur schenken bij oesters, kreeft, krab, mosselen en frisse salades. Heerlijk bij visbereidingen en gepocheerde vis met een pittiger botersausje.

13% alcohol. Drinken bij 8-10 graden.

Prijs

€ 98,70 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Maison Verget

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf, ‘alle anderen zijn slechter.’ In 1990 begint hij een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most (het nog niet vergiste druivensap) is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Maison Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Anno 2019 laat Guffens bij Maison Verget het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie hij inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Maison Verget volledig beheerst.