img

Witte wijnen

Pouilly Fumé 2020, Mademoiselle de T, Château de Tracy, Loire, Frankrijk

  • Platine Sauvignon Blanc Vieilles Vignes, 2018, Domaine Gibault, Touraine Loire , Frankrijk

Pouilly Fumé 2020, Mademoiselle de T

Château de Tracy, Loire, Frankrijk

Druivensoort

In Tracy sur Loire liggen de wijngaarden van Château de Tracy, gelegen op Zuid-West hellingen in de buurt van de Loire. De bodem bestaat uit zand, kleigrond, vuursteen (Silex) en Kimmeridge gesteente (kalk en schelpdieren). Dit zorgt voor een goed doorlaatbare bodem. Door druiven van verschillende wijngaarden met verschillende terroir te gebruiken wordt een kwalitatief prachtige wijn gemaakt. De Poilly Fumé appelatie bestaat uit 100% Sauvignon Blanc druiven.

Serveren

De wijn is lichtgeel in het glas met zilver glanzende reflecties. De geur is expressief in de neus met exotische vruchten, daarna de meer delicate geur van buxus, zwarte bessen en kamperfoelie. Naarmate er meer lucht bij de wijn komt komen ook de citrustonen naar boven. De smaak is levendig met een complex bouquet van citrusvruchten, mango en passievruchten. De wijn heeft een goede mondbalans, in de afdronk komen grapefruitschil en zoute mineralen naar voren. Een mooie frisse wijn, zowel voor aperitief in de zon of bij salades en verfijnde visgerechten. Drinken bij 9 -10 C Alcohol 13,5%

Prijs

€ 19,90 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Château de Tracy, Loire, Frankrijk

Het dorpje Menetou-Salon ligt ten zuid-westen van Sancerre en wordt omgeven door ca 370 ha wijngaarden. Vanouds kwam hier geen wijnbouw voor, maar teelde men er vooral appels. De rijken die zich na de Middeleeuwen in Menetou vestigden plantten hier hun eigen wijngaardjes aan en na verloop van tijd ontdekte de wereld de kwaliteit van deze buurman van Sancerre. De appellation Menetou-Salon dateert van 1959. Men produceert hier zowel witte, rode als rosé wijnen.

De bodem van dit gebiedje bestaat uit het fameuze kiméridgien, dat we ook in de Chablisstreek tegenkomen; een kalkbodem met fossiele resten van kleine oesters. Een kalkrijke grond dus met mergel en schelpen alsmede een bijzonder goede afwatering. Aan de noordzijde worden de wijngaarden beschermd door uitgestrekte (eiken)bossen. Het klimaat is continentaal met een lichte invloed van de Atlantische oceaan. Een relatief warme, korte zomer en een lange koude winter, waarbij vorst in de lente problemen kan veroorzaken.

De équipe van het gereputeerde Château de Tracy in Pouilly-sur-Loire, maakt nu ook een witte wijn van druiven, uit de wijngaard van Madame des Fontaynes. Dit is een oud-tante van de gravin van Tracy. De ligging van haar wijngaard op het zuiden is ideaal, hoog gelegen, in tegenstelling tot het grootste gedeelte van de appellation, dat in het dal gesitueerd is.