img

Witte wijnen

Les Camines Blanc 2018, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

  • Les Camines Blanc 2018, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Les Camines Blanc 2018

Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Druivensoort

Les Camines is een merk van de wijnmakers van de coöperatie Vignobles Dom Brial met diverse wijngaarden en wijnen. De wijngaarden zijn gelegen aan de rivier de Roussillon die voorbij Perpignan in de Middellandse Zee stroomt. De 2.500 hectare wijngaarden zijn op verschillende hoogtes aangeplant. De druiven komen van drie verschillende terroirs. Deze bestaan soms uit kiezelsteen en ondergrond van klei, kalksteen en zand. De Côtes Catalanes is het meest zuidelijk wijngebied van Frankrijk, tegen de Pyreneën aan gelegen.

Voor deze wijn is een combinatie gebruikt van 50% Grenache en 50% Viognier. Deze druiven worden veel in de Languedoc verbouwd.

De druiven worden met de hand geplukt en de vergisting en het opvoeden gebeurt in roestvrij stalen tanks.

Serveren

De wijn heeft een lichte gele kleur. In de neus aroma’s van perzik en abrikoos en witte bloemen. De Viognier geeft de florale geur en een hint van kruiden. De smaak is fris en tegelijk vol en doet denken aan appel en exotisch geel fruit. Door de zachte en frisse afdronk is het een makkelijke wijn, die uitstekend als aperitief gedronken kan worden en bij salades en schelpdieren. Het alcoholpercentage is 12,5%. Drinken bij 8-10 graden. De wijn kan 2 jaren bewaard worden.

Prijs

€ 8,20 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Les Vignobles Dom Brial

Les Vignobles Dom Brial is een coöperatie van wijnbouwers uit Baixas en Pia in de Côtes Roussillon en de Côtes Catalanes. Baixas ligt in het uiterste zuid westen van de Languedoc, tussen Perpignan en Rivesaltes, en is deel van de Roussillon. De eerste wijnbouwers hier waren Griekse zeelieden. Al ver voor de Romeinse tijd. De coöperatie werd in 1923 opgericht toen er sprake was van een enorme crisis in de wijnbouw. Met name de grote volumes goedkopere wijnen uit de Languedoc hadden daar onder te lijden. Onder het motto “Ensemble on est plus fort” heeft men kans gezien et hoofd boven water te houden door gezamenlijk de kosten van de productie te dragen en, veel belangrijker. Een betere kwaliteit wijnen te gaan produceren. Vanaf 1985 is nu de merknaam Dom Brial gevestigd. Op dit moment vertegenwoordigen zij 350 wijnbouwers met in totaal 2.500 hectare aan wijngaarden gelegen in de AOC Côtes de Roussillon, AOC Riveslates en de IGP Côtes Catalanes.