img

Witte wijnen

Kalmuck Grüner Veltliner 2021

  • Kalmuck Wachau, Grüner Veltliner Federspiel 2016

Kalmuck Grüner Veltliner 2021

Gritsch

Druivensoort

De bekende druivensoort in Oostenrijk voor witte wijn , naast de Riesling, is de Grüner Veltliner. Bijna een derde deel van alle Oostenrijkse wijn is afkomstig van deze kruising van de Traminer en de St. Georgener druif. Een heldere, droge witte wijn is het resultaat. De smaak is fris, soms peperachtig en men proeft geel- of citrusfruit. De Kalmuck Wachau is een 100% Grüner Veltliner. De toevoeging Federspiel betekent het alcoholpercentage maximaal 12,5% mag zijn. De wijngaarden zijn gelegen aan de linker Donauoever op het stuk tussen Spitz en Loiben.

Serveren

De wijn kan het beste koel geserveerd worden, tussen 12 en 14 graden Celsius en jong gedronken worden. De wijn kan wel enkele jaren worden bewaard onder goede condities. De kleur is helder en fris. Kenmerk is lichte en intense aroma’s met een smaak van rode appels en een afdronk met tonen van tabak. Een verrassend complexe wijn met een mooi karakter. Een prima wijn om solo als aperitief te drinken of in combinatie met visgerechten of wit vlees. Vergeet ook de kaasfondue niet!

Prijs

€ 12,30 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Mauritiushof

De wijnen zijn afkomstig van de berghellingen langs de Donau, westelijk van Wenen, in het gebied Wachau. De bekendste wijnen van de Mauritiushof in het plaatsje Spitz zijn de Kalmuck en de Gritsch wijnen. De familie Gritsch is al generaties lang producent van goede kwaliteitswijnen. De Mauritiushof stamt al uit de 13e eeuw en bekend is dat de familie Gritsch al sinds 1722 wijn produceert. Frans Jozef is de zevende generatie wijnbouwers. Ook nu nog is dit een 100% familiebedrijf waarbij de druiven van de ruim 10 hectares wijngaarden handmatig worden geplukt. Dat kan ook niet anders op de soms zeer steile hellingen. Deze beslaan de top locaties van Wachau: Singerriedel, Hartberg, 1000-Eimerberg en Loibenberg.