img

Witte wijnen

Ambré Rivesaltes 2010, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

  • Ambré Rivesaltes 2010, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Ambré Rivesaltes 2010

Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Druivensoort

De Rivesaltes Ambré is een Vin Doux Naturel (VDN). Door de toevoeging van wijnalcohol stopt de natuurlijke gisting waardoor de wijn restsuikers bevat en zoet blijft. Dit proces noemt men mutage. Omdat alleen wijnalcohol van dezelfde wijn gebruikt mag worden en geen andere toevoegingen, staat de N voor Naturel.

De druiven gebruikt voor deze VDN zijn 80 % Macabeu 20 % Grenache blanc van meer dan 35 jaar oude stokken.
De wijn heeft 4 jaar in eikenhoutenvaten gerijpt.

Serveren

De VDN heeft een prachtige gouden kleur. Neus met aroma's van honing, tonen van gedroogd fruit met een vleugje vanille.
Smaak: evenwichtige wijn, rond en delicaat. Ambré gekoeld drinken als aperitief, heerlijk met foie gras of dessert met fruit en/of chocolade.
Alcohol 16%

Prijs

€ 12,00 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Les Vignobles Dom Brial

Les Vignobles Dom Brial is een coöperatie van wijnbouwers uit Baixas en Pia in de Côtes Roussillon en de Côtes Catalanes. Baixas ligt in het uiterste zuid westen van de Languedoc, tussen Perpignan en Rivesaltes, en is deel van de Roussillon. De eerste wijnbouwers hier waren Griekse zeelieden. Al ver voor de Romeinse tijd. De coöperatie werd in 1923 opgericht toen er sprake was van een enorme crisis in de wijnbouw. Met name de grote volumes goedkopere wijnen uit de Languedoc hadden daar onder te lijden. Onder het motto “Ensemble on est plus fort” heeft men kans gezien et hoofd boven water te houden door gezamenlijk de kosten van de productie te dragen en, veel belangrijker. Een betere kwaliteit wijnen te gaan produceren. Vanaf 1985 is nu de merknaam Dom Brial gevestigd. Op dit moment vertegenwoordigen zij 350 wijnbouwers met in totaal 2.500 hectare aan wijngaarden gelegen in de AOC Côtes de Roussillon, AOC Riveslates en de IGP Côtes Catalanes.