Rode wijnen
Valpolicella Classico Superiore 2017, Le Calendre, Veneto, Italië
Valpolicella Classico Superiore 2017, Le Calendre, Veneto, Italië
Le Calendre, Veneto, Italië
Tussen het Gardameer en Venetië ligt het Valpolicella gebied. Het is een heuvelachtig gebied wat door de bescherming van het Lessini gebergte in het noorden de verzachtende wering van het Gardameer in het westen een mild klimaat kent. Door de aanwezigheid van de bergen en het water is er vaak een frisse wind, niet te veel neerslag en een goede temperatuur afwisseling tussen dag en nacht. De bodem bestaat uit kal en basalt houdende delen maar ook in de dalen meer fluviale afzetting van vulkanische oorsprong. De complexiteit van de grond komt tot uiting in de wijn.
Voor deze wijn is een combinatie gebruikt van 60% Corvina, 30% Rodinella en 10% Molinara. Deze druiven worden veel in deze streek verbouwd en vormen een bekende combinatie voor Valpolicella wijnen.
De druiven worden met de hand geplukt van eind september tot half oktober. De langzame vergisting en het opvoeden gebeurt in roestvrijstalen tanks gedurende enkele weken. Voor de verdere rijping gaat de wijn in Slovenische eiken vaten voor een periode van 8 maanden. Daarna nog rijping op de fles.
De wijn heeft een robijnrode kleur. In de neus aroma’s van rood bosfruit, beetje vanille en kruiden. De smaak is soepel en fruitig en doet denken aan bramen en kersen. Door de zachte en ronde afdronk is het een makkelijke wijn, die uitstekend als aperitief gedronken kan worden en bij alledaagse gerechten als risotto en pasta, gegrild vlees en harde kazen.
Het alcoholpercentage is 13,5%. Drinken bij 14 – 16 graden. De wijn kan 6-8 jaren bewaard worden.
€ 15,00 per fles (incl. BTW)
De naam Valpolicella is een samentrekking uit het Latijn voor “Valleien met veel kelders”. De wijngaarden van Le Calendre zijn gelegen bij San Pietro in Cariano, midden in het Valpolicella Classico gebied. Le Calendre heeft slechts 4 hectare wijngaarden. Het gaat echt om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Alle wijngaarden hebben een dubbel pergolasysteem voor de stokken. Zowel het opbinden als het plukken van de druiven is allemaal handwerk. Het voordeel van dit systeem is meer wind, meer licht en een groter bladoppervlakte per wijnstok. De trossen hangen dan mooi onder de ranken zodat preventief verwijderen bijna niet nodig is. De druiven voor de Amarone wijnen worden 120 dagen op hout gedroogd in de open lucht voordat de eerste persing pas in februari/maart plaats heeft.
Vanaf 1904 is Le Calendre familiebezit. Inmiddels de vijfde generatie. De passie en de zorg zijn gebleven en de kennis van het wijn maken is steeds verbeterd. Deze ervaring proef je in ieder glas!