img

Rode wijnen

Gabrino 2013, Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

  • Gabrino 2013, Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italiëe

Gabrino 2013

Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

Druivensoort

In de wijngaarden van Cantina Dionigi groeien diverse druivensoorten. Uiteraard de bekende soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon maar ook de Sangiovese en Sagrantino druiven. Vooral de Sagrantino druif is kenmerkend voor de Montefalco wijnen. De bodem is gedeeltelijk leisteen en kleiachtig.
De  Gabrino is een 100% Merlot wijn. Hoewel deze druif bekend is in veel landen, moet gezegd worden dat de variant uit Umbrië een prima wijn oplevert.

De druiven worden vanaf half september handmatig geplukt van de 10 jaar oude wijnstronken. De alcoholische fermentatie heeft plaats gedurende 15 dagen bij 25 graden, waarbij de druif alleen gestript is van de takken. Daarna heeft pas een eerste lichte pneumatische persing plaats zodat alleen het zuiverste sap gebruikt wordt. 80% van de wijn gaat 24 maanden in grote eikenhouten vaten en 20% gaat in nieuwe eiken barriques voor 12 maanden en wordt daarna gemengd met de rest. Tenslotte is de rijping op de fles ten minste 6 maanden. Er worden slechts 4.000 flessen per jaar geproduceerd. Deze wijn is niet gefilterd zodat de maximale smaak behouden blijft.

Serveren

Een dieprode kleur en een kruidige kersen geur kenmerken deze Merlot wijn. De smaak is van rijp rood bosfruit en een zwarte pruimen en houttonen. Een volle fruitige smaak met een warme afdronk wijn met een mooie volheid. Past goed bij gebakken en gegrild vlees en bij iedere maaltijd. Drinken bij 18 graden.

Prijs

€ 18,40 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

Azienda Agricola Dionigi, ofwel Cantina Dionigi, ligt in het bekendste wijngebied in het midden van Umbrië. De Montefalco wijnen zijn een begrip in Italië en bij de kenners van wijnen uit Umbrië. Sinds 1896 worden hier wijngaarden onderhouden door de familie Dionigi. Gabriele Dionigi trok met zijn familie vanuit Assisi naar de heuvels van het dorp Bevagna. Hij realiseerde onmiddellijk welke mogelijkheden deze streek te bieden had: olijven en druiven. Door de unieke combinatie van hoogte, klimaat en bodemsoort is er de mogelijkheid om kwalitatief uitstekende wijnen te produceren. De producten uit deze agrarische omgeving werden toen al hoog gewaardeerd. Door een zorgvuldige selectie gedurende vele generaties heeft de familie Dionigi een combinatie van druiven en methode van wijn maken ontwikkeld die het beste past bij deze omgeving. Met de beste technieken en ervaring wordt een uitstekende D.O.C.Q. wijn geproduceerd. Tot op de dag van vandaag worden de Montefalco Rosso en Sagrantino di Montefalco wijnen met de grootste zorgvuldigheid en passie geproduceerd. De huidige eigenaar Pier Luigi Dionigi streeft naar voortdurende verbetering van zijn wijnen. Dat niet alleen om de tevredenheid van de wijnliefhebbers te vergroten maar vooral om zelf het genot te hebben van een uitstekende eigen wijn!