img

Rode wijnen

Corelium 2009,Terra de Verema, Priorat DOQ, Spanje

  • Corelium 2009,Terra de Verema, Priorat DOQ, Spanje

Corelium 2009

Terra de Verema, Priorat DOQ, Spanje

Druivensoort

Priorat is een klein gebied niet ver van Barcelona en Tarragona. Alleen dit gebied en de Rioja mogen in Spanje het predicaat Denominación de Origin Qualificada voeren. De wijngaarden liggen op steile terrassen tegen de berghellingen in het gebied Vilella Baixa del Priorato en op een hoogte van 100-700 meter. Onder leiding van producent Ramon Farre Marte wordt voor eigenaar Fransesc Nicolàs een bijzondere wijn gemaakt op de wijngaarden van Terra de Verema. De druiven voor de Corelium zijn 90% Carinena, en 10% Grenache.De grond bestaat vooral uit zwart kwartshoudend gesteente. Naast de bijzondere smaak zorgt de bodem ook voor het vasthouden van warmte en het reflecteren van zonlicht. Op het etiket staat dat de wijn met respect, traditie en passie wordt geproduceerd.

Serveren

Terra de Verema Corelium is een donkerrode tot dieppaarse wijn. De druiven zijn 90% Carinena, en 10% Grenache. De geur heeft kenmerken van hout, blauwe bessen en inkt. In iedere slok kun je weer een nieuwe smaaksensatie ontdekken. Tannines en zuren zijn mooi in balans bij de smaak. De houtrijping (18 maanden op eiken en 12 maanden op de fles) komt terug in de smaak die doet denken aan rijpe perziken en een overweldigende volheid van rood fruit met accenten van peper en specerijen.
Deze wijn heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit blijkt wel uit de uitstekende Robert Parker waardering van 92 punten van eerdere jaargangen. Het etiket is simpel en laat het vulkanisch gesteente zien waarop de druiven groeien (90 jaar oude stronken).
De wijn kan wel wat lucht gebruiken voor het schenken, is over ongeveer 5 jaar goed op dronk en ook nog rustig 15 – 20 jaar bewaard worden.
Tip: de wijn serveren bij rood vlees, wild, gerechten met paddenstoelen en kaas. Alcohol: 15%

Prijs

€ 34,10 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Terra de Verema, Priorat DOQ, Spanje

In Spanje zijn slechts 2 wijngebieden die de kwalificatie DOQ mogen voeren. DOQ (Denominación de Origin Qualificada) is de hoogste kwalificatie voor wijn volgens de Spaanse regelgeving. Deze 2 gebieden zijn Rioja en Priorat. Priorat is een klein gebied in het Zuid Westen van Catelonië, niet ver van Barcelona. De geschiedenis van wijnproductie gaat terug tot 1194. Pas vanaf 1950 wordt wijn geproduceerd voor verkoop en export. Op een beperkt gebied van 19.783 hectare hebben 88 wijnproducenten in totaal 567 wijngaarden waarop iets minder dan 30.000 hl wijn wordt geproduceerd.
De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 100 – 700 meter. De hellingen kenmerken zich vaak door steile terrassen. De bodem bestaat voornamelijk uit zwarte kwartshoudende grond. Naast de bijzondere smaak zorgt dit gesteente ook voor het reflecteren van zonlicht en het vasthouden van de warmte. Het gesteente met de naam IIicorella is de basis voor het etiket van de Corelium van Terra de Verema.
Sinds 2005 wordt door de samenwerking van Ramon Farre Marti en Ester Nin Liort in het gebied Vilella Baixa del Priorato onder biodynamische productiemethode een uitstekende rode wijn geproduceerd. De wijnen zijn gebaseerd op de Carinena (Carignan) druif en er worden twee rode kwaliteitswijen geproduceerd: Triumvirat en Corelium.