img

Rode wijnen

Noir & Or 2013, Château la Tour l’Éveque, Provence, Frankrijk

  • Noir & Or 2013, Château la Tour l’Éveque

Noir & Or 2013

Château la Tour de l'Évêque
AOC Côtes de Provence

Druivensoort

Gelegen in de kuststreek van de Provence ten oosten van Toulon liggen de wijngaarden van Château la Tour ‘l Éveque. De Noir & Or wordt gemaakt van de Syrah en Cabernet Sauvignon druiven. Voor de vintage 2013 is 93% Syrah en 6% Cabernet Sauvignon. Alle druiven komen van het eigen Château en worden biologisch gekweekt en geoogst. De Syrah komt van een speciale wijngaard “Collet de Château” aangeplant in 1978. De bodem bestaat uit een mix van grijze kiezel en klei. Het voorjaar van 2013 was wat kouder en natter dan. De bloei was pas eind mei. Het hele seizoen liep de ontwikkeling een beetje achter maar het gaf wel goede en volle druiven. De oogst kon geplukt worden vanaf 2 september tot 26 september 2013.

De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd.

Er worden geen chemicaliën gebruikt voor de grond en uitsluitend natuurlijke meststoffen. Sulfiet alleen wanneer het ect nodig is. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. De druiven worden ontsteelt en gekneusd. Daarna begint de fermentatie in stalen vaten. De productie heeft op organische wijze plaats. Na de malolactische gisting en ongeveer 10 dagen gaat de wijn 10 maanden op Frans eiken vaten. De wijn wordt diverse keren overgezet in andere vaten en tenslotte gemengd. Het bottelen gebeurt ook op het château.

Van deze wijn worden slecht 6.000 flessen per jaar gebotteld.

Onderscheidingen

  • Organic Wine Certificate FR-BIO 10

Serveren

De kleur is donker paars zoals de naam al deed vermoeden. De geur is krachtig met zwarte bessen en ander bosfruit en tonen van leer en koffie. De smaak is vol fruit en kruidig, zwarte kersen, bramen en afgeronde tannines met een smaakvolle lange afdronk. Een volle en nobele rode wijn met rijke aroma’s. Uitstekend bij lam, wild, rood vlees en oudere kazen. Drinken bij 16-18 graden. Drinken binnen 4 - 9 jaar na de oogst. Alcoholpercentage is 14%

Prijs

€ 28,00 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Château la Tour de l'Évêque

In 1958 kocht de familie Sumeire een groot landgoed in de omgeving van Pierrefeu gelegen Tussen Toulon en Hyeres in de provincie Var in de Provence. Voorheen was dit de zomerresidentie van de aartsbisschop van Toulon. Het landgoed kent vanwege haar lange historie twee namen als erfenis uit het verleden: Château la Tour Sainte Anne en Château la Tour de l‘Evêque. Beide name worden nu nog door de familie Sumeire als merknaam voor de wijnen gebruikt. Omgeven door de heuvels van het Maures massief liggen de wijngaarden in een prachtige vallei. Het gebied van Schisteux, waar het château gelegen is kent een schalieachtige bodem bestaande uit Silurische lagen en Permian rood zandsteen. The wijngaarden beslaan 89 hectare en de ranken zijn ongeveer 20 jaar oud. De wijngaarden worden geëxploiteerd volgens organisch agrarische regels sinds 2005.