img

Rode wijnen

BriO du Château Cantenac Brown, 2016, Margaux, Frankrijk

  • Gabrino 2013, Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italiëe

BriO du Château Cantenac Brown, 2016

Château Cantenac Brown, Margaux, Frankrijk

Druivensoort

In de Margaux wordt vooral Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot aangeplant. Deze druiven zijn ook gebruikelijk voor de wijnen van Château Cantenac Brown. De wijngaarden kenmerken zich door lichte hellingen en de witte stenen die de warmte goed vasthouden. De grond is vrij arm maar de goede combinatie van diepe wortels, mineralen in de grond, het klimaat en het zorgvuldig bewerken van de druivenranken leveren een uitstekend resultaat op. De wijn is elegant en zeer goed uitgebalanceerd met een intens bouquet.
De samenstelling van de druiven wijkt ieder jaar een beetje af: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 5% Cabernet Franc.  Het plukken gebeurd handmatig waarna in ongeveer 10 dagen de alcoholische fermentatie plaats heeft. Daarna gaan de wijnen 12 maanden per wijngaard en soort in houten vaten, waarvan ongeveer een kwart steeds nieuw Frans eikenhout is. Na het rijpen op het vat gaat de wijn terug in de stalen vaten waarbij de wijn uit de nieuwe vaten gemengd wordt met de wijn uit de één jaar oude vaten. Na het vullen van de flessen kan de wijn nog rustig ten minste een jaar rijpen.

Serveren

Bedoeling is dat deze wijn de modernere en iets toegankelijker versie is van de andere Château Cantenac Brown wijn. Sinds 2001 is deze wijn op de markt, maar soms wordt een jaar overgeslagen als de kwaliteit niet aan de hoge eisen voldoet. Het moet een eigen merk worden als BriO. Een mooie dieprode kleur en intense geur van kruiden in combinatie met een volle, krachtige maar toch geraffineerde smaak maken dit een bijzondere wijn die zijn afkomst duidelijk laat proeven. De wijn kan gedronken worden als aperitief, bij het eten of gewoon omdat het lekker is. De wijn serveren bij 18 C.

Prijs

€ 36,25 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Château Cantenac Brown, Margaux, Frankrijk

In het dorpje Cantenac kocht John-Lewis Brown in het begin van de 19e eeuw een wijngaard en liet er een Tudor stijl kasteel bouwen: Château Cantenac. Dit laat de Schotse herkomst van de familie voortleven. Zo ook de naam Cantenac Brown: in 1855 werd de Grand Cru Classé status verkregen hoewel de wijngaard toen al in handen was van een Franse familie. Het kasteel en wijngoed werd later gekocht door de bekende Médoc wijnfamilie Lalande. Zij lieten ook het kasteel in dezelfde stijl uitbreiden. 150 jaar later geeft de familie Simon Halabi een nieuwe stimulans aan de wijngaard en het landgoed in de typisch Engelse stijl. Om het hoogste niveau te bereiken is José Sanfins aangesteld als manager/wijnmaker. Château Cantenac Brown wijnen van het Grand Cru label zijn van hoge kwaliteit en behoren tot de bekendste wijnen, naast Château Margaux zelf, van de Margaux. De BriO is het tweede label van het Château waarmee geprobeerd wordt een kwalitatief hoogstaand maar meer toegankelijke wijn te produceren volgens ook meer duurzame productie methoden.