img

Rode wijnen

Amarone 2017, Le Calendre, Veneto, Italië

  • Amarone, 2017, Le Calendre, Veneto, Italië

Amarone 2017

Le Calendre, Veneto, Italië

Druivensoort

Tussen het Gardameer en Venetië ligt het Valpolicella gebied. Het is een heuvelachtig gebied wat door de bescherming van het Lessini gebergte in het noorden de verzachtende wering van het Gardameer in het westen een mild klimaat kent. Door de aanwezigheid van de bergen en het water is er vaak een frisse wind, niet te veel neerslag en een goede temperatuur afwisseling tussen dag en nacht. De bodem bestaat uit kal en basalt houdende delen maar ook in de dalen meer fluviale afzetting van vulkanische oorsprong. De complexiteit van de grond komt tot uiting in de wijn.

Voor deze wijn is een combinatie gebruikt van 70% Corvina, 25% Rodinella en 5% Molinara. Deze druiven worden veel in deze streek verbouwd en vormen een bekende combinatie voor Valpolicella wijnen.

De druiven worden met de hand geplukt van eind september tot half oktober. Alleen de beste trossen worden apart gelegd in houten kratten en 120 dagen in de buitenlucht gedroogd. De eerste persing wordt uitgesteld omdat de druiven eerst 40% indrogen. Daardoor worden ze zoeter en aromatischer. De persing is dan pas na de winter in februari. De langzame vergisting en het opvoeden gebeurt in roestvrijstalen tanks gedurende enkele weken. Voor de verdere rijping gaat de wijn in kleinere Slovenische eiken vaten voor een periode van 12 tot 24 maanden. Daarna nog rijping op de fles.

Serveren

De wijn heeft een robijnrode of paarse kleur. In de neus grote intensiteit van zwarte kersenjam en gedroogd zwart fruit, licht kruidig. De smaak is krachtig en maar toch soepel en doet denken aan gedroogde pruimen en zwarte kersen met een beetje vanille. De wijn heeft een warme en gulle afdronk die lang blijft hangen. Geschikt bij gastronomische maaltijden met wild, rood braadvlees en pittige kazen.

Het alcoholpercentage is 16,5%. Drinken bij 16 – 18 graden. De wijn kan 10 jaren bewaard worden

Prijs

€ 37,35 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Le Calendre, Veneto, Italië

De naam Valpolicella is een samentrekking uit het Latijn voor “Valleien met veel kelders”. De wijngaarden van Le Calendre zijn gelegen bij San Pietro in Cariano, midden in het Valpolicella Classico gebied. Le Calendre heeft slechts 4 hectare wijngaarden. Het gaat echt om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Alle wijngaarden hebben een dubbel pergolasysteem voor de stokken. Zowel het opbinden als het plukken van de druiven is allemaal handwerk. Het voordeel van dit systeem is meer wind, meer licht en een groter bladoppervlakte per wijnstok. De trossen hangen dan mooi onder de ranken zodat preventief verwijderen bijna niet nodig is. De druiven voor de Amarone wijnen worden 120 dagen op hout gedroogd in de open lucht voordat de eerste persing pas in februari/maart plaats heeft.

Vanaf 1904 is Le Calendre familiebezit. Inmiddels de vijfde generatie. De passie en de zorg zijn gebleven en de kennis van het wijn maken is steeds verbeterd. Deze ervaring proef je in ieder glas!