img

Rode wijnen

Montefalco Rosso Riserva, 2012, Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

  • Gabrino 2013, Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italiëe

Montefalco Rosso Riserva, 2012

Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

Druivensoort

In de wijngaarden van Cantina Dionigi groeien diverse druivensoorten. Uiteraard de bekende soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon maar ook de Sangiovese en Sagrantino druiven. Vooral de Sagrantino druif is kenmerkend voor de Montefalco wijnen.
Het is een hele eer als jouw wijn de naam van de streek mag voeren. Maar dan ook als echte D.O.C. wijn gekwalificeerd. De Montefalco Rosso Riserva  is een combinatie van 70% Sangiovese, 15% Sagrantino, 7,5% Cabernet Sauvignon en 7,5% Merlot druiven. De lokale druivensoorten hebben hier de overhand en geven de wijn een typisch Montefalco karakter: warm en vol.
Na de pluk eind september heeft de fermentatie op de schil in 15 dagen plaats. Kenmerkend verschil is dat deze wijn 24 maanden gerijpt is op hout waarvan 12 maanden op Frans eiken. Rijping op de fles is nog tenminste 6 maanden. Er worden slecht 3.500 flessen geproduceerd.

Serveren

Een levendige, intens diep paarsrode kleur. De geur is die van rijp bosfruit en aromas van kruiden en kaneel. De smaak is eveneens die van rijp rood fruit in goede harmonie met de tannines. Een langzame en rijpe afdronk geven het gevoel van een rijk glas wijn. Past goed bij gebakken en gegrild rood vlees, bij kruidige maaltijden en rijpe kazen. De wijn eerst een uur openen voor het drinken en eventueel decanteren. Drinken bij 18-20 graden.

Prijs

€ 22,20 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Cantina Dionigi, Montefalco, Umbrië, Italië

Azienda Agricola Dionigi, ofwel Cantina Dionigi, ligt in het bekendste wijngebied in het midden van Umbrië. De Montefalco wijnen zijn een begrip in Italië en bij de kenners van wijnen uit Umbrië. Sinds 1896 worden hier wijngaarden onderhouden door de familie Dionigi. Gabriele Dionigi trok met zijn familie vanuit Assisi naar de heuvels van Bevagna. Hij realiseerde onmiddellijk welke mogelijkheden deze streek te bieden had: olijven en druiven. Door de unieke combinatie van hoogte, klimaat en bodemsoort is er de mogelijkheid om kwalitatief uitstekende wijnen te produceren. De producten uit deze agrarische omgeving werden toen al hoog gewaardeerd. Door een zorgvuldige selectie gedurende vele generaties heeft de familie Dionigi een combinatie van druiven en methode van wijn maken ontwikkeld die het beste past bij deze omgeving. Met de beste technieken en ervaring wordt een uitstekende D.O.C.Q. wijn geproduceerd. Tot op de dag van vandaag worden de Montefalco Rosso en Sagrantino di Montefalco wijnen met de grootste zorgvuldigheid en passie geproduceerd. De huidige eigenaar Pier Luigi Dionigi streeft naar voortdurende verbetering van zijn wijnen. Dat niet alleen om de tevredenheid van de wijnliefhebbers te vergroten maar vooral om zelf het genot te hebben van een uitstekende eigen wijn!