img

Witte wijnen

Chardonnay 2018, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

  • Chardonnay 2018, Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Chardonnay 2018

Dom Brial, Côtes Catalanes, Languedoc, Frankrijk

Druivensoort

Dom Brial is een eigen merk van de gelijknamige wijnmakers van deze coöperatie met diverse wijngaarden en wijnen. De wijngaarden zijn gelegen aan de rivier de Roussillon die voorbij Perpignan in de Middellandse Zee stroomt. De 2.500 hectare wijngaarden zijn op verschillende hoogtes aangeplant. Op de hogere delen vaak de Syrah en de Grenache en op de zogenaamde Terres Vertes onder andere de Chardonnay. Dit is een laaggelegen plateau met een bodem van kalksteen en klei. De Côtes Catalanes is het zuidelijkste wijngebied in Frankrijk, tegen de Pyreneën aan gelegen.

Voor deze wijn is uiteraard 100% Chardonnay gebruikt. Deze wordt vaker in de Languedoc gebruikt, vooral bekend uit de meer hogergelegen gebieden zoals de Limoux en de Catalanes streek.

De druiven worden met de hand geplukt en 1/3 deel wordt opgevoed “sur lie”.

Serveren

De wijn heeft een lichtgele kleur. In de neus complexe aroma’s van exotisch fruit, peer en een hint van noten. In de smaak is deze niet houtgerijpte chardonnay wat vettig, maar de aangename frisse afdronk maakt het een wijn die uitstekend als aperitief gedronken kan worden en bij diverse visgerechten, salades en pasta.

Het alcoholpercentage is 13%. Drinken bij 8-10 graden. De wijn kan 4 jaren bewaard worden.

Prijs

€ 9,20 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Les Vignobles Dom Brial

Les Vignobles Dom Brial is een coöperatie van wijnbouwers uit Baixas en Pia in de Côtes Roussillon en de Côtes Catalanes. Baixas ligt in het uiterste zuid westen van de Languedoc, tussen Perpignan en Rivesaltes, en is deel van de Roussillon. De eerste wijnbouwers hier waren Griekse zeelieden. Al ver voor de Romeinse tijd. De coöperatie werd in 1923 opgericht toen er sprake was van een enorme crisis in de wijnbouw. Met name de grote volumes goedkopere wijnen uit de Languedoc hadden daar onder te lijden. Onder het motto “Ensemble on est plus fort” heeft men kans gezien et hoofd boven water te houden door gezamenlijk de kosten van de productie te dragen en, veel belangrijker. Een betere kwaliteit wijnen te gaan produceren. Vanaf 1985 is nu de merknaam Dom Brial gevestigd. Op dit moment vertegenwoordigen zij 350 wijnbouwers met in totaal 2.500 hectare aan wijngaarden gelegen in de AOC Côtes de Roussillon, AOC Riveslates en de IGP Côtes Catalanes.