img

Rode wijnen

Impronta 2008, Blasi Bertanzi, Umbrië

  • Impronta 2008, Blasi Bertanzi, Umbrië

Impronta 2009

Blasi Bertanzi, Umbrië

Druivensoort

Op een hoogte van ongeveer 400 meter, in de heuvels van west Umbrië langs de rivier de Tiber, bij de plaats Umbertide, liggen de wijngaarden van Blasi Bertanzi. Voor de Blasi wordt een combinatie van druiven gebruikt: 30% Merlot en 30% Sangiovese en 40% Sagrantino. In september worden de druiven worden met de hand geplukt van 6.000 wijnstronken per hectare.

De fermentatie heeft plaats in roestvrijstalen gekoelde vaten en duurt 20 dagen, daarna komt de wijn met schil tot rijping in roestvrijstalen vaten voor een periode van 20 dagen. Ook vind nog een rijping plaats van 18 maanden op Frans eikenhout. De gemengde wijn rijpt tenslotte nog minstens 6 maanden op de fles.

Serveren

De wijn heeft een diepe paarse kleur. De geur kenmerkt zich door een intens aroma waarin de drie druivensoorten nog te herkennen zijn (bosbes, kers en braam). De smaak wordt omschreven als zacht rood fruit (Merlot), koel (Sangiovese) en in balans met de licht aanwezige tannine (Sagrantino). De afdronk is lang en intens. Serveren bij ongeveer 16-18 graden Celsius. De wijn is geschikt bij rood vlees en wildgerechten. Kan ook zeer goed bij kaas worden gedronken.

Prijs

€ 16,50 per fles (incl. BTW)

 

Bestellen

Bertanzi, Umbrië

De graven van Bertanzi maken al sinds de late middeleeuwen wijn op hun landgoed bij Umbertide in Umbrë, Italië. Umbertide ligt aan de oostoever van de Tiber in Boven Umbrië. De oudste nog in gebruik zijnde wijnkelder dateert uit 1742. Na een grondige renovatie en uitbreiding van de kelders is nu sprake van een kelder waar traditie en moderne technieken elkaar ontmoeten en een elegante atmosfeer heerst waarbij het maken en rijpen van de Blasi Bertzanzi wijnen gezien wordt als een morele plicht.

Eind jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de familie Blasi een groot deel van de wijngaarden van Graaf Bertanzi overgenomen. De familie Blasi was ook al lang actief in de wijnbouw in Umbertide. Doel was om de wijngaarden met betere en zorgvuldiger methoden te beplanten, bewerken en oogsten. In de jaren erna zijn ook nieuwe wijngaarden aangeplant, terwijl de traditionele druivenrassen op delen van de wijngaarden bleven bestaan. De familie Blasi is nu de wijnmaker maar hanteert de naam Bertanzi om de oude traditie in eer te houden.